Dlaczego w wypiekach pojawiają się skórki?

To bardzo oczywiste, że nie możemy upiec czegoś bez uzyskania na tym cienkiej warstwy skórki lub jakiejś zewnętrznej powłoki. Często jednak zastanawiamy się, skąd te skórki się tam wzięły?

Istnieją dwa główne powody występowania skórek. Pierwszym powodem jest to, że ciasto robi się twarde i zaczyna przywierać do formy, zdarza się to również wtedy, gdy ciasto jest zbyt wilgotne.

Drugim powodem jest zbyt wysoka temperatura w piekarniku, która spali składniki i spowoduje, że skórka będzie miała biały lub złoty kolor.

Aby uniknąć pierwszego powodu, musimy sprawdzić czy ciasto jest twarde czy nie. Jeśli jest twarde, oznacza to, że ciasto jest gotowe do następnego kroku.

Aby uniknąć drugiego powodu, musimy sprawdzić temperaturę piekarnika. Jeśli jest ona zbyt wysoka, skórka się przypali i zmieni się smak wypieku.

Teraz, jeśli upiekłeś produkt, a skórki nadal tam są, to powinieneś wiedzieć, że czas pieczenia jest zły. Zawsze zaleca się piec wypieki przez 30 do 40 minut.

Aby uniknąć peelingu należy piec ciasto w niskiej temperaturze.

Wnioski:

Są to dwa najczęstsze powody, które sprawią, że ciasto będzie się obierać i łatwo jest je naprawić.

Mamy nadzieję, że informacje podane powyżej są przydatne dla wszystkich ludzi tam. Życzymy Wam udanego pieczenia i miłego dnia!

 

Możesz również polubić…