Wegetariańskie faszerowane jajka
Każdy uwielbia jeść jajka, zwłaszcza na śniadanie i są one jednym z najbardziej kochanych artykułów spożywczych. Są pożywne i łatwe do przyrządzenia, ale nie jest tak łatwo zjeść samo jajko bez żadnego nadzienia, więc tutaj dzielę się moim ulubionym przepisem na faszerowane jajka.
Składniki:
2 średniej wielkości jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 filiżanki drobno posiekanego pomidora
1 łyżeczka drobno posiekanego zielonego chili
1 łyżka drobno posiekanych liści kolendry
1 łyżka drobno posiekanej bazylii
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku w proszku
1/4 szklanki startego sera
Metody:
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub sprayem antyadhezyjnym.
Wbij jajka do miski i ubijaj aż się spienią.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Posypać jajka bułką tartą i delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryć jajka.
W małej misce połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
Wlać masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia.
Umieścić naczynie w piekarniku i piec przez 15 do 20 minut, lub do momentu, gdy jajka będą gotowe, a wierzch będzie złoty.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 10 minut.
Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do czasu, gdy będą gotowe do podania.
Najnowsze komentarze