Wegetariańskie faszerowane jajka

Każdy uwielbia jeść jajka, zwłaszcza na śniadanie i są one jednym z najbardziej kochanych artykułów spożywczych. Są pożywne i łatwe do przyrządzenia, ale nie jest tak łatwo zjeść samo jajko bez żadnego nadzienia, więc tutaj dzielę się moim ulubionym przepisem na faszerowane jajka.

Składniki:

2 średniej wielkości jajka

1/2 szklanki bułki tartej

1/2 filiżanki drobno posiekanego pomidora

1 łyżeczka drobno posiekanego zielonego chili

1 łyżka drobno posiekanych liści kolendry

1 łyżka drobno posiekanej bazylii

1 łyżka drobno posiekanej pietruszki

sól

pieprz

1/2 łyżeczki mielonego kminku w proszku

1/4 szklanki startego sera

Metody:

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.

Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub sprayem antyadhezyjnym.

Wbij jajka do miski i ubijaj aż się spienią.

Dodaj sól i pieprz do smaku.

Posypać jajka bułką tartą i delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryć jajka.

W małej misce połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.

Wlać masę do wysmarowanego tłuszczem naczynia.

Umieścić naczynie w piekarniku i piec przez 15 do 20 minut, lub do momentu, gdy jajka będą gotowe, a wierzch będzie złoty.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 10 minut.

Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do czasu, gdy będą gotowe do podania.

 

Możesz również polubić…