3 prostych i zdrowych przepisów dla dzieci

Większość z nas może się zgodzić, że dzieci to najbardziej urocze stworzenia. Mogą być niegrzeczne, ale mogą być również najbardziej kochającymi i opiekuńczymi stworzeniami. Dzieci mogą być czasami naprawdę denerwujące, ale mogą być też naprawdę pomocne. I właśnie dlatego chciałam podzielić się kilkoma prostymi i zdrowymi przepisami dla dzieci.

Oto kilka pysznych i zdrowych przepisów dla dzieci, które można łatwo zrobić w domu.

1. Chleb z dyni i bananów

Składniki:

– 2 jajka

– 1/2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

– 1 łyżka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/2 szklanki puree z dyni

– 1 dojrzały banan

Sposób przygotowania:

– Rozgrzej piekarnik do 350° F.

– Nasmaruj i oprósz mąką formę do chleba.

– W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

– W innej misce ubij jajka, a następnie dodaj puree z dyni. Dodaj banany i wymieszaj do połączenia.

– Mokre składniki wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.

– Przelej ciasto do przygotowanej formy do chleba. Piecz przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem pozwól mu całkowicie ostygnąć.

– Podawaj na ciepło lub na zimno.

– Resztki przechowuj w lodówce.

– Fakty żywieniowe:

– Fakty żywieniowe zostały obliczone przeze mnie poprzez wzięcie informacji żywieniowych podanych w liście składników i obliczenie wartości odżywczych.

2. Ciasto marchewkowe

Składniki:

– 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

– 1/3 szklanki mąki

– 1/3 filiżanki rozdrobnionej marchewki

– 1/3 szklanki cukru

– 1/3 szklanki oleju

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1 jajko

– 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

– Rozgrzej piekarnik do 350° F.

– Nasmaruj i oprósz mąką formę do chleba.

– W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.

– W innej misce ubij jajko, a następnie dodaj marchew, olej i mleko.

– Dodaj mokre składniki do suchych składników i dobrze wymieszaj.

– Wlej ciasto do przygotowanej formy na chleb. Piec przez 40 minut. Pozwól mu całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem.

– Resztki przechowuj w lodówce.

– Fakty żywieniowe:

– Fakty żywieniowe zostały obliczone przeze mnie poprzez wzięcie informacji żywieniowych podanych w liście składników i obliczenie wartości odżywczych.

3. Ciasteczka z bananem i płatkami owsianymi

Składniki:

– 1/2 szklanki masła

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 1 jajko

– 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii

– 1/2 szklanki płatków owsianych

– 1/2 szklanki rozgniecionych bananów

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Możesz również polubić…