5 najlepszych przepisów z dorsza
Jeśli jesteś wielkim fanem dań rybnych, to dorsz jest najlepszym wyborem dla Ciebie, ponieważ jest jednym z najłatwiejszych do gotowania i jedzenia. Dorsz jest bardzo smaczną i zdrową rybą, która ma również wysoką zawartość białka. Oprócz tego ma niską zawartość cholesterolu i niską zawartość tłuszczu.
Jest to nie tylko pyszne danie, ale także niesamowite źródło witamin i minerałów. Poniżej przedstawiamy więc 5 najlepszych przepisów z dorsza.
Dorsz z sosem śmietanowym
Dorsz jest jedną z pysznych i pożywnych ryb, które podaje się z kremowym sosem. Sos śmietanowy dodaje więcej smaku do ryby i nadaje jej dodatkowy smak.
Składniki:
Filet z dorsza, 2 szt.
Serek śmietankowy, 1/4 szklanki
Majonez, 1 łyżka stołowa
Masło, 1 łyżka
Sól, do smaku
Metody:
Ugotuj filety z dorsza na patelni, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij filety z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Teraz pokrój filety na kawałki, a następnie połącz wszystkie składniki razem. Dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj.
Dorsz z serem i grzybami
Ten przepis na dorsza z serem i pieczarkami to kolejne danie rozpływające się w ustach. Ser sprawia, że ryba jest chrupiąca, a grzyby dodają daniu więcej smaku.
Składniki:
Filet z dorsza, 1 szt.
Ser, 2 plasterki
Grzyby, 50 gms
Masło, 1 łyżka stołowa
Bułka tarta, 1/2 łyżeczki
Oliwa z oliwek, 2 łyżki stołowe
Sól, do smaku
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki oprócz ryby i odstaw na 15 minut. Umieść dorsza na patelni i piecz go w piekarniku przez 12 minut. Kiedy ryba będzie już ugotowana, wyjmij ją z piekarnika, a następnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj.
Dorsz z cytryną i czosnkiem
Ten przepis na dorsza z cytryną i czosnkiem to niesamowite danie. Cytryna nadaje rybie orzeźwiający smak, a czosnek sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
Filet z dorsza, 1 szt.
Sok z cytryny, 1 łyżka stołowa
Czosnek, 3 ząbki
Majonez, 1 łyżka stołowa
Masło, 1 łyżka stołowa
Sól, do smaku
Metody:
Umieść dorsza w misce, a następnie zalej go sokiem z cytryny. Następnie dodaj do potrawy sól i pieprz i odstaw na 15 minut. Teraz pokrój dorsza w plastry, a następnie na małe kawałki. Umieść go na patelni i gotuj w piekarniku przez 15 minut. Gdy ryba będzie ugotowana, wyjmij ją z piekarnika, a następnie wstaw do lodówki na 10 minut. Teraz posiekaj czosnek i pozostały sok z cytryny, a następnie dodaj go do dorsza. Gotuj mieszaninę przez 5 minut. Podawaj dorsza natychmiast.
Dorsz z pomidorami i kaparami
Ten przepis dorsza z pomidorem i kaparami to kolejne wspaniałe danie. Sos pomidorowy i kaparowy dodaje więcej smaku do ryby i nadaje jej niepowtarzalny smak.
Składniki:
Filet z dorsza
Najnowsze komentarze