Jak zrobić zakwas buraczany do barszczu

Barszcz to najlepsza zupa na każdą porę roku. Jednak nie robimy go często, ponieważ nie lubimy smaku buraków. Jednak, gdy widzimy buraki to sprawia, że czujemy się dobrze i uwielbiamy je jeść.

Jeśli planujesz zrobić barszcz w tym sezonie letnim lub jesiennym to możesz zrobić chleb na zakwasie z buraków, który smakuje absolutnie wyśmienicie.

Jeśli nie wiesz jak zrobić chleb na zakwasie to jest to właściwe miejsce dla Ciebie. Nie tracąc więc czasu przejdźmy do przepisu.

Składniki:

1 szklanka wody

½ szklanki buraków

3 łyżki drożdży

¼ szklanki cukru

1 łyżka soli

2 filiżanki mąki

¼ szklanki skrobi kukurydzianej

Wskazówki:

Najpierw wlej wodę na patelnię i dodaj do niej ½ filiżanki buraków. Gotuj go przez 10 do 15 minut i utrzymuj niski ogień. Po tym można zrobić sok z buraków.

Umieść sok z buraków w szklanej misce i dodaj do niego drożdże. Przykryj ją ściereczką i trzymaj w ciepłym miejscu.

Do wody dodaj cukier i sól. Dobrze wymieszaj i przechowuj w lodówce przez noc.

Następnego dnia przygotuj ciasto mieszając 2 szklanki mąki, skrobię kukurydzianą i szczyptę soli.

Weź ciasto do miski i dodaj do niego drożdże. Przykryj je i trzymaj w lodówce przez godzinę.

Teraz weź dużą miskę i wymieszaj ciasto z mieszanką wody i cukru.

Przykryj ją i trzymaj w lodówce przez 12 do 18 godzin.

Po tym czasie możesz zrobić zakwas na barszcz.

Wnioski:

Jest to najlepszy przepis na zakwas buraczany, który pozwoli Ci poznać nowy smak buraków. Jeśli szukasz zdrowego i smacznego przepisu to jest to najlepsza opcja dla Ciebie. Jestem pewna, że pokochasz smak tego chleba na zakwasie z buraków.

 

Możesz również polubić…