Przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym

Dziś dzielę się z Wami przepisem na polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym. W tym przepisie użyłam polędwiczek, ponieważ jest to jeden z najtańszych kawałków mięsa.

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe (pokrojone na kawałki) – 1 kg

Ocet winny Sherry – 2 łyżki

Sok z wiśni – 2 łyżki

Pieprz czarny w proszku – 1 łyżka

Czosnek – 3 ząbki

Sól – ½ łyżki

Dżem wiśniowy – 1 filiżanka

Wiśnia – 1 filiżanka

Olej do gotowania – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz dżemu wiśniowego i wiśni razem i marynuj przez 6 do 8 godzin.

Teraz weź polędwiczki wieprzowe i pokrój je na kawałki. Gotuj je na patelni na małym ogniu, aż ich powierzchnia będzie złotobrązowa.

Wyjmij je i polej polędwiczki przygotowaną marynatą. Pozwól jej gotować się przez kilka minut.

Przetnij wiśnię na pół, a następnie wymieszaj razem dżem i wiśnię. Dodaj ją do ugotowanej wieprzowiny i pozwól jej się dusić przez 15 minut.

Wyjmij i podawaj na gorąco.

Wnioski:

Polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym to prosty i smaczny przepis dla osób, które przepadają za wieprzowiną i wiśniami. Podałam to danie moim znajomym i byli zachwyceni jedząc to pyszne danie. Myślę, że jest to idealny przepis dla tych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie tego przepisu.

 

Możesz również polubić…