Przepisy na sałatkę z soczewicy | Jak zrobić sałatkę z soczewicy z miętą, kolendrą i kolendrą?

Dzisiejszy przepis to przepis na sałatkę z soczewicy, która zawiera liście kolendry, liście mięty, liście kolendry i oczywiście trochę soczewicy. Soczewica w tym przepisie jest gotowana ze świeżymi ziołami, a sałatka jest przyozdobiona prażoną ciecierzycą.

Składniki:

– 1 filiżanka czerwonej soczewicy

– 2 szklanki wody

– 1 łyżka soli

– ¼ szklanki oleju

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka czarnego pieprzu w proszku

– 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

– ¼ łyżeczki kurkumy w proszku

– ½ łyżeczki czerwonego chili w proszku

– 1 zielone chili

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 ząbki czosnku

– ¾ szklanki liści kolendry

– ¾ szklanki liści mięty

– ¾ szklanki liści kolendry

– 1 filiżanka ciecierzycy

– 1/2 szklanki cebuli

– 2 łyżki nasion kolendry

– 2 łyżki nasion kozieradki

– 2 łyżki nasion kminu rzymskiego

– 1 łyżka nasion gorczycy

– 2 łyżki garam masala

– Sól do smaku

– Czerwone chili w proszku do smaku

– Olej do prażenia ciecierzycy

Przygotowanie:

1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i dodaj posiekaną cebulę. Wymieszaj i gotuj, aż cebula stanie się złotobrązowa.

2. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i mieszaj przez 1 minutę.

3. Dodaj kolendrę i liście mięty i pozwól, aby dusiło się przez kilka minut.

4. Dodaj ciecierzycę i dobrze wymieszaj.

5. Usuń nasiona z zielonego chili i pokrój je na dwa kawałki.

6. Dodaj do mieszanki zielone chili, liście kolendry i mięty, liście kolendry, sól i czerwone chili w proszku.

7. Niech się gotuje przez kilka minut, a następnie przenieś do miski.

8. Na innej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj nasiona kolendry i nasiona kozieradki.

9. Kiedy nasiona zaczną wyskakiwać i trzeszczeć, usuń je z ognia.

10. Dodaj nasiona kminu i gorczycy i pozwól im trzaskać.

11. Dodaj czosnek i mieszaj przez kilka sekund.

12. Dodaj garam masala i mieszaj przez kolejne kilka sekund.

13. Zalać mieszanką soczewicę i dobrze wymieszać.

14. Podawać sałatkę z soczewicy na ciepło lub na zimno.

15. Udekorować prażoną ciecierzycą.

Czas przygotowania: 10 min.

Czas gotowania: 20 min.

Serwuje: 4-5

Wskazówki:

– Możesz zastąpić czerwoną soczewicę żółtą soczewicą.

– Możesz również zrobić ten przepis z fasolą mung.

– Możesz zrobić ten przepis z ryżem zamiast soczewicy.

– Możesz dodać dowolne warzywa jak kalafior, ziemniak lub kapusta.

– Możesz dodać trochę posiekanej cebuli lub marchewki, aby sałatka była smaczniejsza.

Wnioski:

Jest to pyszna sałatka i będzie

Możesz również polubić…