Jak zrobić domową zupę ze szczawiu
Nadszedł sezon na wiosnę i pogoda się zmienia. Teraz można zobaczyć bujne zielone pola i rośliny kwitną. I oczywiście, jednym z najbardziej ulubionych składników wiosny jest szczaw. Ma on kwaśny smak i jest składnikiem, który dodaje smaku zupie.
Szczaw znany jest również jako szpinak lub boćwina i jest byliną, która rośnie od 2 do 4 stóp wysokości i wytwarza białe kwiaty wiosną i latem. Pochodzi z Europy i Azji.
Liście są delikatne, lekko gorzkie i łagodnie ściągające. Zawierają kwas szczawiowy i garbniki, dzięki czemu są dobrym źródłem witaminy C. Szczaw jest często używany w sałatkach, zupach, sosach, zapiekankach i gulaszach.
Istnieją różne rodzaje szczawiu w zależności od pory roku, kiedy go zbierasz, a rodzaj szczawiu, którego używasz, zależy od przepisu, który chcesz wykonać.
Oto trzy rodzaje szczawiu, które można wykorzystać:
Szczaw zimowy (Winter sorrel)
Liście tego szczawiu można zbierać jesienią i zimą. Ma łagodny, kwaśny smak i jest świetny w zupach, sałatkach i daniach zapiekanych.
Może być również stosowany jako garnirunek do dań mięsnych, ale ponieważ ma silny smak, najlepiej stosować go w połączeniu z innymi ziołami.
Szczaw wiosenny
Ten szczaw zbiera się wiosną, zanim roślina zakwitnie. Liście mają łagodny, cierpki smak i są świetne w sałatkach i zupach.
Szczaw letni
Ten szczaw jest zbierany w okresie letnim. Ma łagodny, lekko słodki smak i jest idealny do sałatek i zup.
Do przygotowania zupy ze szczawiu potrzebne będą:
2 łyżki masła
1/4 szklanki mąki
3 szklanki wrzącej wody
1 funt liści szczawiu
1 kwarta mleka
Sól i pieprz do smaku
Szczypiorek do smaku
Najpierw trzeba będzie posiekać liście szczawiu na małe kawałki. Umieść posiekany szczaw w garnku, przykryj go zimną wodą i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odcedź go i odstaw na bok.
Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i ubijaj, aż mieszanina będzie gładka.
Powoli wlewaj do garnka wrzącą wodę i ubijaj ją. Zobaczysz, że mieszanina zacznie gęstnieć, a po tym zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj mieszaninę przez około 15 do 20 minut lub do momentu, gdy będzie bardzo gęsta.
Dodaj sól i pieprz do smaku oraz mleko, i dobrze wymieszaj. Wyłączyć ogień i jeszcze raz wymieszać mieszaninę.
Wyjmij szczaw i odłóż go na bok.
Teraz dodaj szczaw do zupy i podgrzewaj przez minutę lub dwie. Spróbuj i jeśli uważasz, że potrzebuje więcej soli lub pieprzu, dodaj go. Wymieszaj i podawaj.
Możesz również przyozdobić
Najnowsze komentarze