Przepis na kruche ciasto z marcepanem

W internecie dostępnych jest wiele przepisów na wykonanie kruchego ciasta, jednak większość z nich wymaga użycia wysokokalorycznych składników. Jak wszyscy wiemy, ciasto kruche jest podstawą wielu pysznych deserów i ciast, więc musimy unikać używania wysokokalorycznych składników, ponieważ samo ciasto kruche jest już bardzo ciężkie i nie można go dodatkowo obciążać.

Dlatego dziś dzielę się prostym i łatwym przepisem na ciasto kruche z marcepanem. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą użyć mniej masy w cieście kruchym, ale nadal chcą cieszyć się jego smakiem.

Składniki:

2 filiżanki mąki

¼ szklanki masła (niesolonego)

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

1 żółtko

Metoda:

Rozgrzej piekarnik do 400° F

Umieść masło, cukier i sól w dużej misce do mieszania. Używając rąk, wyrabiaj masę, aż stanie się gładką pastą.

Dodaj żółtko i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.

Teraz dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż przestanie być lepkie.

Podziel ciasto na dwie porcje.

Rozwałkuj jedną porcję ciasta i przenieś ją na blachę do pieczenia.

Przykryj rozwałkowane ciasto ściereczką i pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Powtórz ten sam krok dla drugiej porcji ciasta.

Gdy ciasto odpocznie, rozwałkuj drugą połowę ciasta i potnij je do odpowiedniego rozmiaru.

Przenieś rozwałkowane ciasto na blachę i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.

Pozwól mu ostygnąć przed nałożeniem jakichkolwiek dekoracji.

Wnioski:

Jest to bardzo prosty i łatwy przepis na kruche ciasto z marcepanem. Robiąc to kruche ciasto można uzyskać wiele niesamowitych przepisów deserowych, takich jak kruche ciasto wypełnione kremem i owocami, ciasto kruche pokryte czekoladą, itp. Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis i podzielisz się swoją opinią.

 

Możesz również polubić…