Sernik na zimno z galaretką przepis – Jak zrobić sernik od podstaw

Pamiętam, że moja babcia robiła sernik na zimno z galaretką, gdy byłam dzieckiem. Moja mama uwielbiała go, więc kiedy wyszłam za mąż i zostałam matką, zaczęłam go robić dla moich dzieci. Nadal robię go dla moich dzieci, ponieważ jest to jeden z najlepszych przepisów dla maluchów.

Wypróbowałam wiele przepisów na sernik, ale ten jest najlepszym przepisem na sernik na zimno. Najbardziej niesamowite jest to, że nie jest on gotowany, więc możesz go zrobić w domu i cieszyć się nim.

Składniki:

Na skórkę:

2 filiżanki mąki

¼ filiżanki cukru

1/3 szklanki masła

Szczypta soli

1 żółtko

Mleko do wyrabiania ciasta

Na nadzienie:

5 filiżanek serka śmietankowego

1 filiżanka kwaśnej śmietany

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 filiżanka galaretki

Kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

Sposób wykonania:

Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Podziel je na dwie części i odłóż jedną na bok. Drugą część ciasta zagnieść z mlekiem, aby była miękka i gładka. Nasmaruj foremkę i równomiernie wciśnij do niej ciasto.

Przygotuj masę serową. W dużej misce dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę i galaretkę. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Dodaj barwnik spożywczy i dobrze wymieszaj. Wlej masę do przygotowanej patelni i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je. Po schłodzeniu włóż go do lodówki na 6 do 8 godzin.

Ciesz się schłodzonym sernikiem na zimno.

Wnioski:

Jest to najlepszy sposób na zrobienie sernika, ale jeśli chcesz zrobić go trochę inaczej to możesz wypróbować ten przepis. Jeśli szukasz niektórych pysznych i smacznych przepisów deserowych, to jestem pewien, że spodoba Ci się ten przepis.

 

Możesz również polubić…