5 Najlepszych Przepisów na Chleb Drożdżowy dla Bochenka z Pełnej Pszenicy

Wszyscy wiemy, że chleb z pełnej pszenicy jest najlepszy, ponieważ jest zdrowy i pożywny. Chleb pełnoziarnisty zawiera mnóstwo błonnika i witamin, które pomagają nam zachować sprawność i zdrowie. Tak więc, musisz zrobić chleb pełnoziarnisty w swojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.

Istnieje wiele rodzajów przepisów na chleb pełnoziarnisty dostępnych w Internecie, ale musisz upewnić się, że składniki są dobrej jakości.

Oto 5 najlepszych przepisów na chleb pełnoziarnisty, które możesz wypróbować, aby zrobić chleb pełnoziarnisty.

1. Cynamonowy chleb z rodzynkami

Składniki:

Mąka chlebowa z pełnej pszenicy – 2 filiżanki

Sól – ½ łyżeczki

Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki

Cynamon – 1 łyżeczka

Gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki

Cukier – 2 łyżki

Olej – 2 łyżki

Mleko – ¼ szklanki

Drożdże – 1¼ łyżki

Woda – ½ szklanki

Rodzynki – ¾ filiżanki

pokrojone migdały – ¾ filiżanki

Wskazówki:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce do mieszania. Dodaj powoli wodę i wyrabiaj ciasto przez 5 do 6 minut. Odstawić na 2 godziny. Uformuj ciasto w gładką kulę i ponownie zagnieć.

Nasmaruj bochenek i włóż do niego ciasto. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 do 40 minut. Piecz w temperaturze 350 stopni przez 25 do 30 minut.

2. Czekoladowy chlebek bananowy

Składniki:

Mąka chlebowa pełnoziarnista – 3 filiżanki

Mleko – ½ szklanki

Cukier – 1½ szklanki

Jajka – 3

Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka

Proszek do pieczenia – ½ łyżki

Sól – 1 łyżka

Banany – 2

Ciemna czekolada – 1 tabliczka

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik na 350 stopni. Nasmaruj bochenek i włóż do niego banany. Roztopić ciemną czekoladę w mikrofalówce. Dodać do niej jajka, cukier i ekstrakt waniliowy i dobrze ubić.

Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce i dodaj je do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem formy do bochenków. Włóż go do piekarnika i piecz przez 50 do 55 minut.

3. Bananowy chlebek orzechowy

Składniki:

Mąka chlebowa pełnoziarnista – 2 filiżanki

Cukier – 1 filiżanka

Pokrojone banany – 2

Orzechy włoskie – 1 filiżanka

Migdały – 1/4 filiżanki

Masło orzechowe – 2 łyżki

Masło – 1/2 szklanki

Mleko – ¾ szklanki

Jajka – 3

Wanilia – 1 łyżka

Proszek do pieczenia – ¼ łyżki

Soda – 1/2 łyżeczki

sól – 1 łyżka

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Nasmarować blachę i wymieszać orzechy włoskie i pokrojone banany. W misce ubić jajka z cukrem i dodać do nich roztopione masło.

Wymieszaj z nim mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj wanilię i sodę do mieszanki jaj i masła. Dodaj do niej banany i orzechy.

 

Możesz również polubić…