5 Najlepszych Przepisów na Chleb Drożdżowy dla Bochenka z Pełnej Pszenicy
Wszyscy wiemy, że chleb z pełnej pszenicy jest najlepszy, ponieważ jest zdrowy i pożywny. Chleb pełnoziarnisty zawiera mnóstwo błonnika i witamin, które pomagają nam zachować sprawność i zdrowie. Tak więc, musisz zrobić chleb pełnoziarnisty w swojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.
Istnieje wiele rodzajów przepisów na chleb pełnoziarnisty dostępnych w Internecie, ale musisz upewnić się, że składniki są dobrej jakości.
Oto 5 najlepszych przepisów na chleb pełnoziarnisty, które możesz wypróbować, aby zrobić chleb pełnoziarnisty.
1. Cynamonowy chleb z rodzynkami
Składniki:
Mąka chlebowa z pełnej pszenicy – 2 filiżanki
Sól – ½ łyżeczki
Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Cynamon – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
Cukier – 2 łyżki
Olej – 2 łyżki
Mleko – ¼ szklanki
Drożdże – 1¼ łyżki
Woda – ½ szklanki
Rodzynki – ¾ filiżanki
pokrojone migdały – ¾ filiżanki
Wskazówki:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce do mieszania. Dodaj powoli wodę i wyrabiaj ciasto przez 5 do 6 minut. Odstawić na 2 godziny. Uformuj ciasto w gładką kulę i ponownie zagnieć.
Nasmaruj bochenek i włóż do niego ciasto. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 do 40 minut. Piecz w temperaturze 350 stopni przez 25 do 30 minut.
2. Czekoladowy chlebek bananowy
Składniki:
Mąka chlebowa pełnoziarnista – 3 filiżanki
Mleko – ½ szklanki
Cukier – 1½ szklanki
Jajka – 3
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – ½ łyżki
Sól – 1 łyżka
Banany – 2
Ciemna czekolada – 1 tabliczka
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik na 350 stopni. Nasmaruj bochenek i włóż do niego banany. Roztopić ciemną czekoladę w mikrofalówce. Dodać do niej jajka, cukier i ekstrakt waniliowy i dobrze ubić.
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce i dodaj je do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem formy do bochenków. Włóż go do piekarnika i piecz przez 50 do 55 minut.
3. Bananowy chlebek orzechowy
Składniki:
Mąka chlebowa pełnoziarnista – 2 filiżanki
Cukier – 1 filiżanka
Pokrojone banany – 2
Orzechy włoskie – 1 filiżanka
Migdały – 1/4 filiżanki
Masło orzechowe – 2 łyżki
Masło – 1/2 szklanki
Mleko – ¾ szklanki
Jajka – 3
Wanilia – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – ¼ łyżki
Soda – 1/2 łyżeczki
sól – 1 łyżka
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Nasmarować blachę i wymieszać orzechy włoskie i pokrojone banany. W misce ubić jajka z cukrem i dodać do nich roztopione masło.
Wymieszaj z nim mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj wanilię i sodę do mieszanki jaj i masła. Dodaj do niej banany i orzechy.
Najnowsze komentarze