5 najlepszych bezglutenowych deserów

Jest wiele osób, które unikają żywności bezglutenowej z powodu strachu przed zachorowaniem, ale z biegiem czasu staje się to mniejszym problemem. Są pewne osoby, które cierpią na celiakię i muszą trzymać się diety bezglutenowej, ale są też tacy, którzy nie muszą unikać glutenu.

Dieta bezglutenowa staje się obecnie popularna, ponieważ pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak cukrzyca, choroby serca i otyłość. Żywność, która zawiera gluten to pszenica, jęczmień i żyto. Jeśli masz ten warunek to musisz go unikać, ponieważ jest to powszechna żywność na całym świecie.

Jednak nie wszystkie produkty spożywcze są bezglutenowe, ale są takie, które są wykonane w taki sposób, że nie zawierają glutenu. Nie musisz jeść całego posiłku bez żadnego słodzika, ale możesz wziąć kilka zdrowych deserów, które są wykonane ze zdrowych składników. Te desery są dobre dla osób, które są uczulone na gluten i potrzebują zdrowego posiłku.

1. Ciasto z jagodami:

Składniki:

Borówki, owies, orzechy włoskie, banany, applesauce i cynamon.

Sposób przygotowania:

Umieść płatki owsiane w blenderze i miksuj aż do uzyskania drobnego proszku. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.

Weź patelnię, dodaj olej i rozpuść go. Teraz umieść mieszankę na patelni i naciśnij ją.

Teraz piecz ją przez 30 minut w temperaturze 350 stopni. Kiedy będzie gotowy, wyjmij go i pozwól mu ostygnąć.

2. Szarlotka:

Składniki:

Jabłka, ekstrakt waniliowy, cukier, mąka, jajka, proszek do pieczenia.

Przygotowanie:

Weź jabłka i obierz je. Pokrój je na małe kawałki i włóż do miski.

Wymieszaj pozostałe składniki i przełóż je do formy do pieczenia.

Dodaj jabłka i piecz przez 30 minut w temperaturze 350 stopni.

3. Ciasto czekoladowe:

Składniki:

Czekolada, masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Weź czekoladę i rozpuść ją. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.

Weź masło i ubij je w mikserze.

Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Teraz wylej masę na patelnię i piecz przez 40 minut w temperaturze 350 stopni.

4. Ciasto kokosowe:

Składniki:

Kokos, mąka, jajka, mleko i proszek do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Weź kokos i zetrzyj go na tarce.

Weź olej kokosowy i wymieszaj go.

Dodaj jajka i mleko i wymieszaj.

Teraz dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Wlej masę na patelnię i piecz przez 30 minut w temperaturze 350 stopni.

5. Ciasto jogurtowe:

Składniki:

Jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, mąka.

Sposób przygotowania:

Weź jogurt i ubij go.

Dodaj cukier i wymieszaj.

Weź jajka i ubij je.

Dodaj ekstrakt waniliowy i

 

 

Możesz również polubić…