Przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym

Dziś dzielę się z Wami przepisem na polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym. W tym przepisie użyłam polędwiczek, ponieważ jest to jeden z najtańszych kawałków mięsa.
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe (pokrojone na kawałki) – 1 kg
Ocet winny Sherry – 2 łyżki
Sok z wiśni – 2 łyżki
Pieprz czarny w proszku – 1 łyżka
Czosnek – 3 ząbki
Sól – ½ łyżki
Dżem wiśniowy – 1 filiżanka
Wiśnia – 1 filiżanka
Olej do gotowania – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz dżemu wiśniowego i wiśni razem i marynuj przez 6 do 8 godzin.
Teraz weź polędwiczki wieprzowe i pokrój je na kawałki. Gotuj je na patelni na małym ogniu, aż ich powierzchnia będzie złotobrązowa.
Wyjmij je i polej polędwiczki przygotowaną marynatą. Pozwól jej gotować się przez kilka minut.
Przetnij wiśnię na pół, a następnie wymieszaj razem dżem i wiśnię. Dodaj ją do ugotowanej wieprzowiny i pozwól jej się dusić przez 15 minut.
Wyjmij i podawaj na gorąco.
Wnioski:
Polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym to prosty i smaczny przepis dla osób, które przepadają za wieprzowiną i wiśniami. Podałam to danie moim znajomym i byli zachwyceni jedząc to pyszne danie. Myślę, że jest to idealny przepis dla tych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie tego przepisu.
Najnowsze komentarze