Tort bezowy

Wszyscy znamy tort bezowy, ale większość z nas nie wie jak go upiec. Tort bezowy nie jest bardzo trudnym ciastem do upieczenia, ale czasami potrzeba czasu, aby uzyskać ładne ciasto. Dlatego tutaj dzielę się z Wami prostym przepisem na tort bezowy.

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki kremu winnego

½ szklanki wrzącej wody

½ szklanki mąki

Szczypta soli

Masło

Krem z kamienia

Cukier puder

Esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, krem z kamienia i sól.

Następnie dodaj wrzącą wodę i dobrze wymieszaj.

Dodaj do niej jajko i ubijaj masę, aż stanie się gładka.

Teraz dodaj stopniowo cukier i nadal ubijaj mieszaninę.

Na koniec dodaj do masy masło i esencję waniliową.

Przykryj miskę folią i pozostaw na 12 do 15 godzin.

Teraz wyjmij miskę z lodówki i pozostaw ją na kolejne 2 do 3 godzin.

Pokrój ciasto na małe kawałki i umieść je w bezie.

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 10 do 15 minut.

Gdy ciasto będzie już gotowe, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Wnioski:

Jest to proste ciasto, ale za to pyszne. Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten prosty przepis na tort bezowy. Jeśli masz jakieś uwagi, to podziel się nimi z nami.

 

Możesz również polubić…