Tort bezowy
Wszyscy znamy tort bezowy, ale większość z nas nie wie jak go upiec. Tort bezowy nie jest bardzo trudnym ciastem do upieczenia, ale czasami potrzeba czasu, aby uzyskać ładne ciasto. Dlatego tutaj dzielę się z Wami prostym przepisem na tort bezowy.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kremu winnego
½ szklanki wrzącej wody
½ szklanki mąki
Szczypta soli
Masło
Krem z kamienia
Cukier puder
Esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę, krem z kamienia i sól.
Następnie dodaj wrzącą wodę i dobrze wymieszaj.
Dodaj do niej jajko i ubijaj masę, aż stanie się gładka.
Teraz dodaj stopniowo cukier i nadal ubijaj mieszaninę.
Na koniec dodaj do masy masło i esencję waniliową.
Przykryj miskę folią i pozostaw na 12 do 15 godzin.
Teraz wyjmij miskę z lodówki i pozostaw ją na kolejne 2 do 3 godzin.
Pokrój ciasto na małe kawałki i umieść je w bezie.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 10 do 15 minut.
Gdy ciasto będzie już gotowe, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Wnioski:
Jest to proste ciasto, ale za to pyszne. Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten prosty przepis na tort bezowy. Jeśli masz jakieś uwagi, to podziel się nimi z nami.
Najnowsze komentarze